شاد بودن چيست؟
شاد بودن چيست؟
شاد بودن چيست؟ اغلب اوقات نيازها، در همان لحظه كه احساس مي شوند برآورده نمي گردند و فاصله ي زماني ميان احساس و نياز و برآورده شده آن، گاه سبب تكرار خاطر مي شود. تكرار خاطر انسان در بيش تر مواقع بدين علت است كه زندگي آن گونه كه او خواسته نيست زندگي با آرمان هاي او هماهنگ نيست و در نتيجه موجب غمگين و افسردگي در فرد مي شود.
در حالي كه فرد برخوردار از سلامت عاطفي قادر است در تمام احوال ارتباطات سالم عاطفي خود را حفظ كند و اين چنين فردي را مي توان فردي خوشحال و شاد دانست. براي اينكه ارزش شادماني را درك كنيم، بايد براي اين سوال پاسخ اساسي با مدآوری همراه شویم. شادی، محصول و نتيجه چه چيزي است؟ آيا حاصل دسترنج خود و تلاش و كوشش ديگران است؟ شادي اگر حاصل ارتباطي سازنده بين شخص و خدايش، بين فرد و هنموعانش، بين شخص و وظايفش در جامعه باشد، طبعاً شادي و سروري خواهد بود دلخواه و ايده آل.
شادی نياز به يك تصميم قطعي دارد و هر فردي بايد به خود خاطر نشان دهد كه وقت محدودي در اختيار دارد تا از اين عمر كوتاه، بيش ترين بهره را ببرد و بتواند وراي زمان حال، به اميد آينده بهتر باشد. هر فردي براي بهره برداري بيشتر از زندگي، نبايد دنيارا تغيير بدهد، بلكه بايد سعي كند كه خود را تغيير دهد و بهترین خود باشد.
دنيايي كه مكان زندگي انسان ها و ساير موجودات زنده است دنيايي بي عيب و نقص نيست و ميزان ناخشنودي ما در واقع فاصله واقعيت ها و آرمان هاست. فاصله ي ميان واقعيت كنوني هر چيزي با آن چه بايد باشد. بنابراين يكي از مسئوليت هاي ما اين است كه شرایط استفاده از زندگی در زمان حال وهمچنین بهترین شرايط رفاهی و پیشرفت براي فرزندان، دانش آموزان، و اطرافيانمان فراهم سازيم زيرا با شاد بودن احساس بهتر و كارايي بيشتري خواهيم داشت و ديگران نيز از مصاحبت با ما احساس رضايت و خشنودي خواهند كرد.
یکی از هدف های مهم مدآوری رضایتمندی شما را در اولویت خود قرار داده تا بیشترین لذت را از زندگی خود ببرید.
مفهوم رضایت از زندگی، هرچند که با مفاهیم دیگری مانند خوشبینی و شادکامی نزدیک است، اما تعریف خاص خود را دارد. رضایت از زندگی به معنی احساس فرد در مورد عملکرد و شرایط زندگیاش و یا به عبارت دیگر ارزیابی سلامت و بهزیستیاش است.
رضایت از زندگی چیست؟
آیا شما از زندگی خودتان لذت میبرید؟ رضایت از زندگی را چگونه تعریف میکنید و چه راهکاری برای تقویت آن دارید؟ مدآوری به سوالات شما پاسخ می دهد. ما آدم ها آنقدر غرق در زندگی هستیم که چندان متوجه خود زندگی نمی شویم، مثل ماهی هایی که همیشه در آب هستند و شاید دیگر آب را حس نکنند.
مفاهیم و هیجانات مثبتی همچون نشاط، شادی، لذت از زندگی، رضایت از زندگی و… بسیار بههم نزدیک هستند. تجربهی شادمانی و رضایت از زندگی، هدف برتر در زندگی افراد بشر بهشمار میرود؛ لذا افراد در طول زندگی خود در تلاش برای دستیابی به آن هستند. دینر، محققی که در زمینهی رضایت از زندگی تحقیقات بسیاری انجام داده است، معتقد است رضایت از زندگی، از نگرش و ارزیابی عمومی فرد نسبت به کلیت زندگی خود یا برخی از جنبههای زندگی همچون زندگی خانوادگی، شغلی، اوقات فراغت، درآمد و… منشاء میگیرد.
در واقع رضایت از زندگی بازتاب فاصله میان ایدهآلهای شخص و وضعیت فعلی او است و هر چه شکاف میان ایدهآلهای شخص و وضعیت فعلی فرد بیشتر شود، بالطبع رضایتمندی او کاهش مییابد. شاید فرضیه ی ایوان تیرلر و جو گریفین در این مورد بتواند کمک کننده باشد (see Human Givens، 2003). آنها بیان می کنند که ما با نیازهای تکامل یافتهای که رضایت از محیط پیرامون به دنبال دارد، متولد شده ایم.
این ها نیازهای جسمی و عاطفی هستند که وقتی برآورده می شوند، سلامت فرد را تضمین می کنند و توانایی خود برای دستیابی به معنای زندگی را به حداکثر می رسانند. گریفین و تیرلر ثابت کردهاند وقتی که نیازها به اندازه کافی برآورده شود، فرد از سلامت روحی و جسمی برخوردار خواهد بود. بعضی از این نیازها توسط ملاسو در مقاله “سلسله مراتب نیازها ” عنوان شده اند، اما گریفین و تیرلر بیشتر بر نیازهای عاطفی تمرکز می کنند:
• احساس کسب موفقیت و صلاحیت
• تحقق بخشیدن به حس خودمختاری و کنترل
• به لحاظ احساسی به افراد دیگر و بخشی از یک جامعه بزرگتر متصل شوید
• داشتن یک موقعیت درون گروه بندی اجتماعی
• برای حفظ حریم خصوصی و استراحت، برای تفکر منعکس کننده و یکپارچه سازی
• و بله – به معنی زندگی خود
رسیدن به این اهداف غیرممکن نیست، در صورتیکه ازاین نیازها به اندازه کافی رضایت داشته باشند. متاسفانه، جامعه مدرن معنای زندگی را در مادی گرایی جستجو می کند، ضرر نیازهای بیولوژیکی ما، منجر به نارضایتی و ناتوانی برای پی بردن به معنای زندگی میشود. در نتیجه افزایش چشمگیری در کاهش سلامت روانی ایجاد می شود. متاسفانه پس از آن، بسیاری از ما رضایت سفر معنی دار زندگی را تجربه نخواهیم کرد.
سلسله مراتب نیازهای مازلو
به این ترتیب، پنج سطح مختلف از سلسله مراتب نیازهای مازلو وجود دارد. اجازه دهید نگاهی دقیقتر به نیازهای مازلو از پایینترین سطح، معروف به نیازهای فیزیولوژیکی، تا بالاترین آنها بیندازیم.
مروری بر نیازها
سلسله مراتب مازلو اغلب به صورت هرمی نمایش داده میشود. پایینترین سطح هرم از اساسیترین نیازها تشکیل شده است، در حالی که پیچیدهترین نیازها در بالای هرم هستند. نیازهای پایین هرم نیازهای اساسی جسمی از جمله نیاز به غذا، آب، خواب و سرپناه است. پس از برآورده شدن این نیازهای سطح پایین، افراد میتوانند به سطح بعدی از نیازها که ایمنی و امنیت است، بروند.
هرچه هرم به سمت بالا پیشرفت کند، نیازها به طور فزایندهای روانی و اجتماعی میشوند. نیاز به عشق، دوستی و صمیمیت اهمیت مییابد. در ادامه هرم، نیاز به عزت شخصی و احساس موفقیت در اولویت است. اشاره کردیم که مازلو نیز مانند کارل راجرز، بر اهمیت خودشکوفایی تأکید کرد، که این فرآیند رشد و تکامل فردی به منظور دستیابی به پتانسیلهای شخصی را در نظر دارد.
۵ سطح اصلی نیازها
- نیازهای فیزیولوژیکی: نیازهای اساسی فیزیولوژیکی، کاملا مشهود هستند. این نیازها عناصری را در بر میگیرند که برای بقای ما حیاتی هستند. برخی از نمونههای نیازهای فیزیولوژیکی عبارتند از:
• غذا
• آب
• نفس کشیدن
• به معنای تمایل به رشد و تکثیر
در این سطح، علاوه بر نیازهای اساسی مربوط به تغذیه، نیازهای فیزیولوژیکی مواردی مانند سرپناه و لباس را نیز میتوان در نظر گرفت.
نیازهای امنیتی و ایمنی: با بالا رفتن از سطح سلسله مراتب نیازهای مازلو، نیازها کمی پیچیدهتر میشوند. در این سطح، نیاز به امنیت و ایمنی اولیه مورد بررسی قرار میگیرد. به بیان دیگر، مردم خواهان کنترل و نظم در زندگی خود هستند. بنابراین، این نیاز به ایمنی و امنیت تا حد زیادی به رفتارهای این سطح کمک میکند. برخی از نیازهای اساسی ایمنی و امنیت عبارتند از:
- امنیت شغلی و مالی
- سلامتی
- ایمنی در برابر حوادث و جراحات
همچنین یافتن شغل، اخذ بیمه درمانی و مراقبتهای بهداشتی، کمک مالی به حساب پسانداز و مهاجرت به محلهای امن، همه نمونههایی از اقدامات با انگیزه امنیت و ایمنی هستند. تمام این عناصر در کنار هم، سطح ایمنی و فیزیولوژیکی را تشکیل میدهد که اغلب از آن به عنوان “نیازهای اساسی” یاد میشود.
نیازهای اجتماعی: نیازهای اجتماعی در سلسله مراتب مازلو شامل مواردی از قبیل عشق، پذیرش و تعلق است. در این سطح، نیاز به روابط عاطفی رفتار انسان را پیش میبرد. برخی از مواردی که این نیاز را برآورده میکنند عبارتند از:
- دوستیها
- دلبستگیهای عاشقانه
- خانواده
- گروههای اجتماعی
- کلیساها و سازمانهای مذهبی
به منظور جلوگیری از مشکلاتی مانند تنهایی، افسردگی و اضطراب، مهم است که افراد احساس محبوبیت و پذیرش توسط افراد دیگر را در خود حس کنند. روابط شخصی با دوستان، خانواده و دوستداران نقش مهمی در این امر دارد. همچنین تعامل با سایر گروهها که ممکن است شامل گروههای مذهبی، تیمهای ورزشی، باشگاههای کتاب و سایر فعالیتهای گروهی باشد، نقش مهمی در این سطح نیازمندیهای فردی دارد.
نیاز به قدردانی و احترام: در سطح چهارم در سلسله مراتب مازلو، نیاز به قدردانی و احترام قرار داده شده است. هنگامی که نیازهای سه سطح پایین برآورده شد، احترامات نقش برجستهتری در ایجاد انگیزه در رفتار انسان دارند.
در این مرحله، کسب احترام و قدردانی از دیگران اهمیت فزایندهای پیدا میکند. مردم نیاز به انجام کارها و سپس قدردانی از تلاشهایشان دارند. نیازهای این سطح مربوط به عزت نفس بوده و علاوه بر نیاز به احساس موفقیت و اعتبار، مواردی مانند اعتماد به نفس و ارزش شخصی را شامل میشود.
به بیان دیگر، مردم باید احساس کنند که دیگران برای آنها ارزش قائل میشوند و به دنیا کمک میکنند تا اتفاق خوشایندی در آن به وقوع بپیوندد. مشارکت در فعالیتهای حرفهای، موفقیتهای تحصیلی، مشارکت ورزشی یا تیمی و سرگرمیهای شخصی، همه میتوانند در رفع نیازهای عزتمندانه نقش مهمی داشته باشند.
افرادی که با دستیابی به عزت نفس خوب و قدردانی از دیگران میتوانند نیازهای این سطح را برآورده کنند، از تواناییهای خود مطمئن هستند. کسانی که عزت نفس و احترام دیگران (و طبیعتاً احترام به خود) را در نظر ندارند، میتوانند احساس حقارت شخصی کنند. دو مولفه عزت نفس و سطح اجتماعی، آنچه را که به عنوان نیازهای روانشناختی سلسله مراتب شناخته میشود، تشکیل میدهند.
نیازهای خودشکوفایی: در اوج سلسله مراتب مازلو، نیازهای خودشکوفایی وجود دارد. مازلو با اشاره به نیازی که مردم برای دستیابی به تمام تواناییهای خود به عنوان انسان دارند، توضیح داد: “انسان باید آن چیزی باشد که میتواند باشد.”
با توجه به تعریف مازلو از خودشکوفایی، این امر را اینگونه در نظر بگیرید که: “این سطح ممکن است با برداشتی آزادانه، به عنوان سطحی برای استفاده کامل و بهرهوری از استعدادها، تواناییها، پتانسیلها و غیره توصیف شود. به نظر میرسد افرادی که نیازهای خود را در این سطح به دست آوردهاند، خود اصلیشان را تحقق میبخشند و کارها را به بهترین نحوی که میتوانند، انجام میدهند. آنها افرادی هستند که رشد کامل و بالایی دارند زیرا تواناییهای خود را کشف کردهاند”.
نمونههایی از سلسله مراتب نیازهای مازلو
به طور کلی، انگیزه یک فرد مربوط به سطح سلسله مراتبی است که در حال حاضر در آن قرار دارد. در ادامه چند موقعیت که نمونههایی از این موضوع هستند را بررسی خواهیم کرد:
به عنوان مثال، اگر شخصی در جنگل گم شود، احتمالاً به دنبال برآوردن نیازهای فیزیولوژیکی خود است. ممکن است گرسنه، تشنه، فاقد سرپناه یا سرما باشد. این فرد احتمالاً نگران امنیت مالی یا نیاز خود به عضویت در یک گروه نیست. او به دنبال تحقق شرایط برای بقای فوری خود میباشد.
برعکس، میتوانیم یک تحلیلگر ارشد مالی را در نظر بگیریم. این فردی است که شغل امن و پردرآمد، همسر، خانواده و خانه دارد. این شخص در شرکت خود و در میان همسالان خود در موقعیتی قابل احترام است. بعید است که انگیزه این فرد بر نیازهای فیزیولوژیکی یا ایمنی او متمرکز باشد، زیرا این نیازها به وضوح برآورده شدهاند. در عوض، او به دنبال تلاش برای رشد و شادی شخصی و برآوردن نیازهای خودشکوفایی خود است و میخواهد کشف کند که جهان چه چیز دیگری برای ارائه دارد و چه چیزهایی باید به جهان ارائه دهد.
نتیجه سخن
در متن پیش رو به این امر پرداختیم که سلسله مراتب نیازهای مازلو، یک نظریه انگیزشی در روانشناسی است که شامل یک مدل پنج لایهای از نیازهای انسان میباشد. این نیازها اغلب به عنوان سطوح سلسله مراتبی در هرم نشان داده میشود. از پایین سلسله مراتب به بالا، نیازها عبارتند از: فیزیولوژیکی (غذا و لباس)، ایمنی (امنیت شغلی)، عشق و نیازهای متعلقه (دوستی)، عزت و احترام و تحقق بخشیدن به تواناییهای خود.
ما چیزهایی را دوست داریم که با خودمان مرتبط هستند
به طور کلی، مردم نسبت به خوشبینی تعصب دارند: ما دیدگاه مثبتی نسبت به جهان داریم، بیشتر احتمال دارد که رویدادهای شاد را به یاد بیاوریم تا غمانگیز، و بیشتر بر روی اطلاعات مثبت تمرکز میکنیم. حتی زمانی که لزوماً توجیهپذیر نباشد، ما به تواناییهای خود اطمینان داریم و خود را استثنایی میدانیم.
تحقیقات نشان داده است که خوشبینی ما نسبت به خود، به چیزهایی که مالک آنها هستیم یا حتی چیزهایی که با خودمان مرتبط هستند نیز گسترش مییابد. برای مثال، افراد حروف الفبایی که ابتدای اسمشان را تشکیل میدهد، دوست دارند.
مدآوری به شما در جهت بهترین بودن و معمولی نبودن زندگی و ایده آل بودن شما تلاش خود را می کند. و همچنین ما با ارائه فروشگاه اینترنتی مدآوری برای راحتی و آسایش و آرامش خاطر شما هموطنان عزیز بهترین و با کیفیت ترین محصولات پوشاک و تغذیه و دیجیتال و….. را گرد آوری کرده تا شما در کوتاه ترین زمان ممکن به صورت آسان کالاهای مورد نیاز خود را با روش های مطمئن ، استاندارد و سریع خریداری کنید.
فرصتهای جدید و خلاقانه برای همه؛ از توانمندسازی کسبوکارهای بومی محلی تا نیکوکاری شفاف و هدفمند ،با بروز ترین فناوری ها در تولید کالاها یا خدمات یا تحقق اهداف مانند تحقیقات علمی همگی را مدآوری برای شما به ارمغان آورده است. نوآوری، خلاقیت، کیفیت عالی و قیمتی باورنکردنی را تنها با ما و مجموعه ما تجربه کنید. با کم ترین هزینه بهترین ها را خریداری کنید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید